Sommarboken
Låna och läs åtta böcker, få en present! Sommarboken pågår 1 juni - 1 september.
Hur läser man Sommarboken?
 
Hur länge håller Sommarboken på?
1 juni - 1 september.
 
Hur gammal ska man vara?
Du ska kunna läsa själv och så får du inte vara äldre än 16 år.
 
Var får jag Sommarbokshäftet?
På biblioteket i Höganäs, Jonstorp, Lerberget, Nyhamnsläge eller Viken. Du kan också skriva ut det här från hemsidan.
 
Hur många böcker ska jag läsa?
Åtta stycken böcker.
 
Får jag välja böcker jag har hemma?
Nej, bara biblioteksböcker. Vi vill att du ska komma till biblioteket och upptäcka hur många bra böcker här finns.
 
Får en vuxen läsa högt för mig?
Nej, högläsning är alltid trevligt men i sommarboken ska man läsa själv.
 
Får jag läsa vad som helst?
Ja, precis vad du vill: kapitelböcker, faktaböcker, serieböcker eller något annat. Det viktigaste är att det är böcker du tycker om och att de är lagom svåra.
 
Hur gör jag när jag läst böckerna?
Skriv kort vad du tycker om dem i sommarbokshäftet. Sedan lämnar du in häftet på ditt närmaste bibliotek och väljer vad du vill ha för pris.
 
Vilka priser kan jag välja?
Du kan välja en bok eller ett presentkort. Boken väljer du från en lista som finns på biblioteket med massor av bra böcker. Eller så kan du välja ett presentkort, då får du utan kostnad hyra 2 DVD eller 2 TV-spel eller 6 barn-DVD.
 
Får jag mitt pris direkt?
Om du väljer en bok så får du den i september. Vi vill att du ska ha många böcker att välja mellan och sedan beställer vi dem när alla har lämnat in sina häften. Om du väljer ett presentkort så får du det direkt.
 
Kan jag vinna något mer?
Ja! Varje inlämnat häfte fungerar som en lott. På sommarboksfesten drar vi lotterna och vinnarna får varsin biobiljett eller biljett till ett sportarrangemang.
 
Får jag vara med flera gånger?
Man får bara pris för ett häfte, däremot kan du lämna in fler häften och därmed har du större chans att vinna biobiljetter.
 
Blir det någon Sommarboksavslutning?
Ja! Onsdagen 16 september 15.30 - 16.30 blir det sommarboksfest på Café Amanda, Höganäs Bibliotek. Vi bjuder på festlig fika, delar ut prisböcker och drar biobiljettsvinnare.
 
Prova en elcykel
Låna en elcykel på Höganäs Bibliotek. Du får låna cykeln i tre dagar.

Tillsammans med kommunens energi- och klimatrådgivare gör biblioteket det möjligt för allmänheten att låna en elcykel.

Från och med den 1 oktober kan du låna en elcykel på Höganäs Bibliotek i tre dagar. För att låna måste du:

- Ha fyllt 18 år
- Ha ett giltigt bibliotekskort och legitimation
- Lämna en deposition på 300 kronor
- Skriva under avtal som styrker att din hemförsäkring täcker eventuella skador

För bokning kontakta Höganäs Bibliotek. Telefon: 042-33 73 69 eller 042- 33 73 70.

boktips på youtube
Filmade boktips
Inspiration inför sommarens läsning.
Läskondis är ett gemensamt läsprojekt mellan Biblioteken i Skåne Nordväst och Skåneidrotten, i samarbete med Kulturrådet och Kultur Skåne. Barnen i de idrottsföreningar som medverkat i projektet har filmat sin boktips. Filmerna finns att se på Bibliotek Skåne Nordvästs YouTube-kanal.
 
Bokloppis
Höganäs Bibliotek
Hela sommaren
Klockan 11:00 lördagen den 27 juni inleds bibliotekets bokloppis i Hörsalen, som ligger i Höganäs Biblioteks källare. Loppisen pågår sedan under sommaren. 
 
Välkommen att fynda barn-, ungdoms- och vuxenböcker!
låna talböcker
Du som inte kan läsa tryckta böcker kan bli talbokslåntagare på biblioteket.

Talböcker är inlästa böcker som är avsedda speciellt för dig som är synskadad eller har läs- och skrivsvårigheter. De kan lånas på CD-skiva, så kallade DAISY-böcker, som man lyssnar på i en särskild DAISY-spelare. Talböcker kan också laddas ner direkt till dator, läsplatta eller telefon.

För att låna talböcker måste du vara registrerad som talbokslåntagare. Kontakta biblioteket i din kommun för att registrera dig eller en anhörig. All information och kontaktuppgifter för att bli talbokslåntagare och/eller få inlogg för egen nerladdning hittar du under Att läsa på annat sätt.

Nya talböcker som kan reserveras och lånas på biblioteken hittar du här.

mango languages
Lär dig ett nytt språk hemifrån med Mango Languages interaktiva språkkurser.

Lär dig språk direkt via vår hemsida! Som låntagare hos Bibliotek Skåne Nordväst får du tillgång till Mango Languages hela utbud av interaktiva språkkurser.

För att logga in i databasen, gå till vår sida med databaser och klicka på Mango i listan. Skriv in ditt lånekortsnummer i rutan Your card number och klicka på Start learning. Det fungerar endast med de nya Skåne Nordväst-lånekorten.

Mango Languages finns även som app som kan laddas ner till surfplatta eller smartphone här:
Mango Languages för iPhone och iPad
Mango Languages för Android

Mango Languages är en amerikansk tjänst. Deras hemsida är därför på engelska och alla kurserna (utom engelska som andraspråk) kräver kunskaper i engelska.

Här finns kurser i: arabiska, danska, dari, farsi (persiska), finska, franska, grekiska, haitisk kreol, hawaiiska, hebreiska, hindi, holländska, indonesiska, iriska, isländska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, kroatiska, latin, norska, pashto, piratspråk, polska, portugisiska (brasiliansk), ryska, slovakiska, spanska, svenska, tagalog (filippinska), tamil, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, urdu och vietnamesiska.

Här finns också kurser i engelska som andraspråk (English as Second Language, ESL) för personer som talar: arabiska, franska, grekiska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, polska, portugisiska, spanska, turkiska, tyska, ryska och vietnamesiska.