Omdebatterat: Om främlingsfientlighet
Landskrona Bibliotek
Tisdag 3 mars kl 19:00

Omdebatterat:
3 mars kl 19.00 Främlingsfientlighet – att vara nationellt sinnad. Författaren och journalisten Per Svensson för ett samtal om 30-talets nazistsympatisörer fram till dagens Sverigedemokrater.

21 april kl 19.00 Den dag jag blir fri - att vara Katarina Taikon. Författaren och journalisten Lawen Mohtadi berättar om Taikons liv och hur hon över en natt blev talesperson för romernas kamp för lika rättigheteri i Sverige.

Möt Arkan Asaad
Ängelholms Stadsbibliotek
Torsdag 5 mars klockan 19:00

Arkan Asaad slog igenom som författare 2011 med sin uppmärksammade debutroman Stjärnlösa nätter. I denna får vi möta Amir som växer upp i en kurdisk familj i Sverige och som under en bilsemester till Irak får reda på att hans dominanta far bestämt att han ska giftas bort till en kusin.

I uppföljaren Blod rödare än rött träffar vi fadern, Casim, och får bakgrunden till varför han blivit en så auktoritär fadersfigur och vad som legat bakom hans planer för Amir.

Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket 2 vån
Entré: 50:-, under 18 år 25:-. 

Bild: Magnus Liam Karlsson, http://bilder.norstedts.se/

Möt Nasrin Madani
Svalövs bibliotek
Torsdagen den 12 mars, kl. 18:00
Varmt välkommen till ett intressant samtal mellan Nasrin Madani och hennes förläggare Kristian Carlsson, om de hinder som stått i vägen för hennes författarskap i både Iran och Sverige.
 
Nasrin Madani, född i Iran 1979, är författare, kritiker, journalist och redaktör. Hon har under 2000-talet publicerat två prosaböcker i Iran, men hennes noveller har hela tiden censurerats av myndigheterna. 2014 publicerades hennes första bok i svensk översättning – Jag har passerat torra årstider (Smockadoll förlag).
 
Arrangemanget är ett samarbete mellan Smockadoll, Svalövs Bibliotek, ABF Nordvästskåne, ABF Skåne och Fackklubben Kommunal.
 
Foto: Kristian Carlsson
Möt Marie Hermanson
Landskrona Bibliotek
Tisdag 17 mars kl.19.00

Författaren Marie Hermanson kommer till Landskrona stadsbibliotek. Marie Hermanson fick med Musselstranden (1998) ett stort kritiker- och publikgenombrott. Två av hennes senare böcker speglar varandra: i Hembiträdet nästlar sig en kvinna in i ett hus som hon är nyfiken på, i Mannen under trappan jagar en inneboende iväg en familj som bosätter sig i "hans" hus. Mannen under trappan visades som tv-serie i SVT 2009. Nu är hon aktuell med Skymningslandet.

Möt Carin Gerhardsen
Rosengårdens bibliotek
Onsdag 4 mars klockan 19:00

Möt författarinnan bakom Hammarbyserien. Carin Gerhardsen hyllas för sitt gedigna intrigbygge, sina detaljerade Stockholmsskildringar och ett färgrikt persongalleri.
                        
Entré 50 kronor, biljettförsäljning fr.o.m. 2 februari på Rosengårdens bibliotek.
Samarrangemang med ABF.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Möt Thomas G:son
Helsingborgs Stadsbibliotek
Lördag 7 mars klockan 13:00

Möt mannen bakom Euphoria och Evighet! Thomas G:son är en av Melodifestivalens flitigaste låtskrivare ligger bakom några av våra mest folkkära låtar. I årets festival tävlar han bland annat med Andreas Weises Bring Out the Fire och Magnus Carlssons Möt mig i Gamla stan. Hör honom berätta om sig själv och yrket som låtskrivare inför Andra Chansen i Helsingborg.

Möt Fredrik Backman
Tivolihuset i Höganäs
Fredag 13 mars klockan 19:30
Möt succéförfattaren Fredrik Backman i ett samtal med Ulf Dahlström från Helsingborgs stadsteater. Fredrik, som är uppvuxen i Helsingborg, debuterade 2012 med romanen En man som heter Ove. Hör de båda samtala om Fredriks författarkarriär och hans senaste bok, Britt-Marie var här.
 
OBS! Nytt datum eftersom det inplanerade besöket av Fredrik Backman den 25 februari ställdes in. Biljetter inköpta till den 25 februari gäller även den 13 mars.
 
Förköp av biljetter på Höganäs Bibliotek, telefon 042-33 73 69. Biljettpris: 100 kronor, ungdomar under 25 år, 30 kronor.
e-böcker och e-ljudböcker
Nu lånar och hanterar du e-böcker direkt här på bibliotekets hemsida.

Från och med onsdagen den 17 december lånar du inte längre e-böcker via bibliotekets sida hos e-lib, utan här från vår egen hemsida. Klicka här eller på rubriken E-böcker i menyn för att komma till vår nya e-bokssida.

Du söker efter e-böcker på samma sätt som du söker efter andra böcker. Söker du från den nya e-bokssidan får du bara upp e-böcker i träffarna, och om du söker från någon annan av sidorna inom biblioteksnv.se får du upp träffar både på e-böcker och tryckta böcker. På e-bokssidan kan du också få tips på särskilda kategorier eller nyinkomna e-böcker, läsa mer om e-böcker och det nya sättet att låna eller följa en steg-för-steg-guide till e-bokslån.

När du lånat en e-bok kan du se den under Mina lån, och här kommer du även att kunna ladda ner samma e-bok flera gånger, till exempel om du vill läsa samma bok både på din telefon och din surfplatta.

Inom kort stängs sida vår sida hos elib, där man tidigare lånat e-böcker.