Hoppa till innehåll
Sommarpratare A - F
161058
Bok:Tätt intill dagarna : berättelsen om min mor:2006
Av: Can, Mustafa
Utgivningsår: 2006
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedt, 2006
Resurstyp: Fysiskt material
När journalisten Mustafa Cans mor Gulli Can dör, börjar sonen söka efter den person som modern var. Han ser hennes ensamhet och främlingskap i det nya landet, hennes hemlängtan och utvandringens pris. Även utvandringen från 1800-talets Sverige ses i ett annat ljus när den ställs mot vår tids utvandring.
När Mustafa Can sagt de avslutande orden i sitt Sommarprogram 2003, "Mor, jag älskar dig", brakade Sveriges Radios växel samman av belastningen. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare spontant ringt in och tackat för ett fantastiskt program. Knappt två år senare är Gulli Can död. Hon föddes i Kurdistan någon gång på 1940-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Död på Skövde lasarett i januari 2005. Vem var hon? Och vilka är alla de andra osynliga invandrarkvinnorna, de som vi ser utan att lägga märke till dem, de som betalade utvandringens pris? I sökandet efter sin mor öppnar Mustafa Can dörr efter dörr till en värld av uppdämda och gömda känslor. Dörren till ensamhet och främlingskap på Västgötaslätten, till hemlängtan och utvandringens pris, till skam och förlåtelse. Men också en dörr till utvandringsvågen i 1800-talets Sverige och till släktskapet mellan Kristina från Duvemåla och hans mor. Ett möte som visar hur lika vi trots allt är.
235350
Bok:Eternal:2011
Av: Edenmont, Nathalia
Utgivningsår: 2011
Språk: Engelska
Hylla: Ibz Edenmont, Nathalia
Medietyp: Bok
Förlag: Malmö : Arena, 2011
Resurstyp: Fysiskt material
Sanningen i konsten, såväl som i livet, är ofta både vacker och fruktansvärd på en och samma gång, tycks Edenmont vilja säga, att påstå något annat är att missa en viktig sanning om båda. (Meghan Dailey) Den fotobaserade konstnären Nathalia Edenmont föddes 1970 i Jalta vid Svarta havet i nuvarande Ukraina. Föräldralös redan vid 14 års ålder, tog hon sig igenom ungdomsåren genom att skriva in sig på lokala konstskolor. Till Sverige kom hon 1991, enligt egen utsago av en ren tillfällighet. Här beslutade hon sig för att stanna och studerade grafisk design innan hon återupptog sitt konstnärskap. Sedan debuten 2003 har Nathalia Edenmont etablerat sig som en av Nordens främsta konstnärer i sin generation. Hon tillhör inte den kategori konstnärer vars arbeten tycks komma till som i en dans. Hennes skapande växer fram på ett betydligt smärtsammare sätt motiven mestadels hämtade ur den egna livserfarenheten. Hennes kontroversiella fotografier har uppmärksammats världen över, vilket under ett antal år resulterade i att få vågade visa hennes bilder. Eternal täcker in Nathalia Edenmonts hela karriär. Här finns hennes tidigaste verk, med döda möss och kaniner, kända serier såsom Still About Life (2005), Immortal (2006) och Still Born (2008) den mest självbiografiska serien. I Self Portrait (2007) rekonstruerar Edenmont sin mammas död genom att själv gestalta modern liggande på en grå dödsbrits, medan favoritmodellen Carolina får föreställa den 14-åriga Nathalia som håller den bortgångna mammans iskalla hand.
631035
Bok:Monikas vardagsmat : Monika Ahlbergs grundkokbok för alla:2012
Av: Ahlberg, Monika
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Qcaa
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Lind & Co, 2012
Resurstyp: Fysiskt material
Monika Ahlberg beskriver sin nya bok Monikas vardagsmat som en blandning mellan Vogue och Hennes & Mauritz. Hon förklarar det så här: "Vi har alla gjort ruskigt snygga fynd på H&M, med plagg som vi sedan upptäckt skulle platsa i Vogue. Och detta oftast helt utan ansträngning eller större hål i plånboken. Jag vägrar att se vardagsmaten som tråkig, trist och tidskrävande. För mig är den snarare rolig, vacker och snabb. Jag vill att maten ska smaka lördag fastän det är måndag och att den ska kunna lagas helt utan större ansträngning." Monikas vardagsmat innehåller över 200 recept och mängder av praktiska tips som underlättar i vardagsköket. Nästan ingen av rätterna tar mer än en halvtimme att göra, med några få undantag som helstekt kyckling, lammstek och rostbiff som behöver sin timme i ugnen. Och som man sedan också kan skapa fantastiska restmiddagar av. I boken ryms allt från den klassiska falukorven och de välbekanta köttbullarna till de lenaste fiskfärsbollarna. Här finns också spännande fågelrätter, nya förslag till pastamåltider och mycket, mycket mer. Gemensamt för alla rätter är att de på Monikas eget vis är lätt- och snabblagade samtidigt som de blir till en fröjd för både öga och gom. Ta med Monikas praktiska och festliga kokbok hem så blir det lätt lördag hela veckan! MONIKA AHLBERG startade i början 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av Sveriges stora matprofiler. Monikas vardagsmat är hennes sextonde kokbok och ett nytt, efterlängtat praktverk i genren. Förutom att Monika syns och hörs regelbundet i media, håller hon föredrag och kurser, är ambassadör för Sveriges mathantverkare, anlitas i matjuryer, skapar recept för hemkörda matkassar och driver en blogg med över 500 000 besökare i månaden. Monika har dessutom vunnit utmärkelser från både Måltidsakademien och Gourmand World Cookbook Awards.
650216
Bok:Dregen : självbiografin:2013
Av: Dregen, Andreas
Av: Börjesson, Tore S
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Ijz Dregen, Andreas
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedt, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Dregen (Andreas Tyrone Svensson) är en svensk rockartist. Han var en av originalmedlemmarna i The Hellacopters och spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies. Biografin är skriven i samarbete med journalisten Tore S Börjesson.
En biografi över Dregen är en självklarhet. Han är en rockstjärna i ordets rätta bemärkelse en celebritet, en stilikon, en self-made-man som gav upp alla tankar på ett vanligt liv redan i mellanstadiet. Dregen har aldrig haft en Plan B. Som originalmedlem i The Hellacopters gjorde han hård och kompromisslös rock hipp igen. Att Hellacopters vann en Grammis med sitt debutalbum Supershitty to the Max (1996) säger en del, att det spelades in på tjugosex timmar säger ännu mer. Två år senare gjorde Dregen om bedriften att vinna en Grammis; denna gång med sitt andra stora band, Backyard Babies, för albumet Total 13. Dregens liv har allt det man vill ha av en biografi, de tre mytologiska benen sex, droger och rock'n'roll. Men även ett livslångt personligt drama som började när han vid 11 års ålder blev ögonvittne till att hans pappa hängde sig, och 2004 hamnade han och hans fru, artisten Pernilla Andersson Dregen, mitt i tsunamin. Frälsningsarmén, Säpo, Hells Angels, kronprinsessan Victoria, tampongsvingande punkbrudar från Los Angeles, Guns N' Roses, AC/DC och många fler med dem. Dregen har hängt med dem alla och spelat med och för de flesta. Berättelsen om Dregens liv är ett bevis för att sanningen överträffar dikten.
643490
Bok:Vitsvit:2013
Av: Farrokhzad, Athena
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hc.03 - Kulturråd
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
En diktsamling där utsagor om våld och vithet turneras i en dialog mellan familjemedlemmar som är bundna till varandra genom revolutionens och migrationens erfarenhet.
" Det var mycket länge sedan jag läste poesi som var så brukbar i vardagen och samtidigt så nyskapande. " - Maria Küchen, Sydsvenskan " Din kritiker säger: Vitsvit är lysande, den vill sin läsare något, den vill kommunicera med världen. " - Kamilla Löfström, Aftonbladet I Athena Farrokhzads diktsamling Vitsvit turneras utsagor om våld och vithet, i en dialog mellan familjemedlemmar som är bundna till varandra genom revolutionens och migrationens erfarenhet. Diktjaget kommer endast till tals genom de citat som hon placerat i familjens munnar, citat där hon omväxlande anklagas och tas i försvar. Vitsvit är ett körverk som aldrig låter frågan om ursprung och ansvar stelna till ett svar, som gång på gång skriver fram repressionens förödande grundvillkor: "Min bror sa: Det enda språk du kan fördöma förgripelsen på är förgriparens språk / och förgriparens språk är ett språk som uppfanns för att rättfärdiga förgripelsen".
Sommarpratare G - N
364287
660013
Av: Montelius, Martina
616122
Sommarpratare O - T
642206
Bok:Vägen mot Bålberget : roman:2013
Av: Söderlind, Therése
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
En sommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget. Veronicas farmors berättelser gör att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer upp på samma plats men trehundra år tidigare. År 1674 rannsakas hon för trolldom. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof.
En båge över tiden En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd. Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras? Therése Söderlind har skrivit ett drama som - liksom debutromanen Norrlands svårmod - handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid. Om Norrlands svårmod : "Söderlind äger samma förmåga att beskriva gränslandet mellan kärlek och våld som Joyce Carol Oates.(...) Jag är djupt imponerad och ser mycket fram emot Söderlinds nästa roman. " Ann Heberlein, Sydsvenskan
636275
Bok:Norrland : essäer & reportage:2012
Av: Tidholm, Po
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Ncc
Medietyp: Bok
Förlag: Luleå : Teg Publishing, 2012
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Texterna tidigare publicerade i dagspress och tidskrifter.
"Tidholms bok är det bästa jag läst om Norrland på många, många år." - Göran Greider, Dagens Nyheter. Skeva mediebilder och historiska orättvisor är utgångspunkter när Po Tidholm samlar sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland. Med lika delar journalistiskt hantverk och personlig ilska belyser Norrland hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt och väcker frågor om vad det innebär att komma någonstans ifrån och vad platsen gör med oss. Bokens reportage, krönikor och essäer är hämtade från dagspress och magasin. Norrland inleds med ett nyskrivet förord och nytagna fotografier från många av de platser som finns gestaltade i boken. Po Tidholm, född 1971, är journalist och kulturkritiker. Under nittiotalet etablerade han sig som en av sin generations mest mångsidiga röster i bland annat Dagens Nyheter, SR och SVT. Från sin gård i Hälsingland är han fortsatt verksam som medarbetare i diverse riks- och lokalmedier.
671875
Bok:Jakten på våra uråldriga gener:2014:1. uppl.
Av: Pääbo, Svante
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Uea
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Stockholm : Fri tanke, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Den världsberömda genetikern Svante Pääbo tar med oss på en spännande resa i jakt på DNA rester i urgamla ben. Han visar att Neandertalarna inte var våra förfäder utan en annan form av människor med vilka våra förmödrar fick barn när de lämnade Afrika. Han beskriver också hur en bit ben från lillfingret av en liten flicka ledde till upptäckten av en tidigare okänd utdöd människogrupp. Pääbo har med sin forskning skrivit om vår historia från grunden. Här beskriver han hur det gick till.
659045
Bok:Minnets spelplats:2013
Av: Palmstierna-Weiss, Gunilla
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Gunilla Palmstierna-Weiss, konstnär, keramiker, opera- och teaterscenograf, tar sin släkts historia som utgångspunkt för sina memoarer. Hon växte upp i Holland under kriget och utbildade sig i Stockholm, Paris och Amsterdam. Verksamheten som scenograf ledde till samarbeten med en lång rad regissörer runt om i världen.
I sina memoarer Minnets spelplats får läsaren följa Gunilla Palmstierna-Weiss långa konstnärsliv. Minnets spelplats spänner över tre generationer och så gott som hela 1900-talet och in på det nya seklet. Gunilla Palmstierna-Weiss tar startpunkt i sin mors släkt, med morfars far, boktryckaren Peder Herzog, och hos sin farfars far, ministern Erik Palmstierna och hans fru Ebba Carlheim Gyllensköld. Därifrån tar hon oss med till det ockuperade Holland, där hon och brodern Hans Palmstierna växte upp under kriget. Vi hamnar sedan i 1950-talets bohemliv bland unga konstnärer i Gamla stan i Stockholm och möter personligheter som Carlo Derkert och Öyvind Fahlström. Kursverksamheten på Långholmen, som Gunilla var med och startade, skulle kunna kallas Moderna museets urcell. Efter studier på konstskolor i Stockholm, Paris och Amsterdam, följde äktenskap och arbetsgemenskap med författaren Peter Weiss. Det blev många långa resor, egna och med Peter, till länder som USA, Kuba, Vietnam och Mexiko. Gunilla Palmstierna-Weiss inledde en keramisk karriär som innebar många offentliga utsmyckningsuppdrag. Slutet av 1960-talet präglades av studentradikalism och social turbulens, med Simone de Beauvoirs ord: de bästa åren. Så småningom ledde Gunilla Palmstierna-Weiss arbete som teater- och operascenograf till samarbeten med regissörer som Ingmar Bergman, Peter Brook, Götz Friedrich och Fritz Kortner, i såväl Stockholm som München, New York och runt om i världen.
651694
Bok:Rörgast:2013
Av: Theorin, Johan
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: W&W
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
Fjärde romanen i författarens Ölandssvit. Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän och en galen man med yxa. En av de tiotusentals besökare som kommer till Öland har vänt hemåt för att kräva betalning för en mycket gammal skuld.
Efterlängtad fjärde del i Johan Theorins succéböcker om Öland - sommarparadiset där mörka hemligheter ruvar. Rörgast är kuslig spänning när den är som bäst. Mitt i natten bultar en pojke på den gamle skepparen Gerlof Davidssons dörr. Pojken, som kommit staplande över stranden, beskriver ett skepp fyllt av döda eller döende sjömän, och en galen man med yxa. Så inleds högsäsongen på norra Öland, en het, tryckande period då tusentals turister kommer för att fira midsommar på ön. Men bland besökarna finns en hemvändare som kommit för att utkräva betalning för en mycket gammal skuld. Efter sig i sommarnatten lämnar han död och skräck. Det är bara Gerlof som börjar misstänka vem hemvändaren är, och varför han vill hämnas på en hel släkt. Och det är bara Gerlof som mött personen förut - i ungdomen. De båda stod vid en nygrävd grav på kyrkogården och hörde plötsligt ett knackande ljud från kistan... Rörgast är den avslutande delen i Johan Theorins romanserie om de fyra årstiderna på Öland. Sedan debuten med Skumtimmen 2008 har Theorin etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 har filmatiseringen av Skumtimmen biopremiär.
Sommarpratare U - Ö
217369
Bok:Hem ljuva hem och andra broderade budskap:2009
Av: Wikström, Jeppe
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska
Hylla: Ihc - 2:a vån
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Ström, 2009
Resurstyp: Fysiskt material
Vi har alla sett dem på en vägg, kanske hos en förälder eller hos mormor eller farfar - de broderade bonader som lyfter fram redlighet, vänskap, kärlek, familjelycka och inte minst betydelsen av det egna hemmet. Fotografen och författaren Jeppe Wikström har i många år samlat dessa bonader, fängslad av deras hedersamma och rejäla budskap. De är ofta vackra - men inte alltid! - och det ligger många, många timmars handarbete bakom varje bonad. När han nu sammanställer dem i denna ovanliga fotobok bildas en förteckning av mänskliga dygder - sammantaget tycks dessa broderade budskap bli ett slags programförklaring för det svenska folkhemsbygget. Det här är en underfundig presentbok, som både rymmer igenkänning, kulturhistoria och en rejäl portion humor. Sol ute Sol inne Sol i hjärta Sol i sinne Lär dig livets stora gåta Älska Glömma och Förlåta Fågeln söker fäste Eget lilla näste Människan bygger bo Ger den bästa ro Inga sura miner Om ej solen skiner
650198
Bok:Expeditionen : min kärlekshistoria:2013:Illustrerad utg.
Av: Uusma, Bea
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Ns
Medietyp: Bok
Upplaga: Illustrerad utg.
Förlag: Stockholm : Norstedt, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Läkaren Bea Uusma skriver om hur hon letar efter sanningen om ingenjör Andrées expedition. Hon gräver i arkiv, reser till Arktis och Nordpolen, träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv.
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin fackböcker! Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition? I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar. Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid. Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.
650473
Bok:Hägring 38 : roman:2013
Av: Westö, Kjell
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
Onsdagsklubben i Helsingfors är ett informellt diskussionsforum som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Året är 1938 och Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran. Thunes mycket dugliga sekreterare, fru Wiik, jagas av minnen från inbördeskriget. En dag hinner minnena ikapp henne.
Tilldelad Sveriges Radios Romanpris 2014. Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors. Det är ett informellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Forumet är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas  splittring också är Onsdagsklubbens, och Claes Thune börjar ge upp om dess framtid. Thune engagerar sig i  utrikespolitiken även som skribent i dagspressen, men är inte  engagerad i så mycket annat. Han är frånskild och uppgiven, och ägnar sin byrå ett förstrött intresse. Som tur är har han en duglig hjälp i sin nyanställda sekreterare, Matilda  Wiik. Men fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon var sexton år gammal och tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret så hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen. Kjell Westö visar än en gång att han är en av Nordens viktigaste  uttolkare av vår historia, av hur storpolitiken griper in i människors innersta liv. Hägring 3 8 följer, i en tätare och mer thrillerartad form, linjen från hans "Helsingforsbukett", de fyra stora romaner som skildrade Helsingfors och Finlands 1900-tal: Drakarna över Helsingfors , Vådan av att vara Skrake , den Finlandiaprisbelönade Där vi en gång gått och Gå inte ensam ut i natten .
675343
Bok:Björn Wahlroos : från stalinist till Nordens mäktigaste finansman:2014
Av: Pietiläinen, Tuomo
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Lz Wahlroos, Björn - Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Lind & Co, cop. 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Texten tillkommen vid Tammerfors universitets workshop för undersökande journalistik 2012-2013.
Björn "Nalle" Wahlroos betraktas som Finlands viktigaste enskilda makthavare. Med en privatförmögenhet motsvarande minst fem miljarder svenska kronor - skapad med intelligens, skicklighet och hårdhet, för att inte säga brutalitet - har han också blivit Nordens mäktigaste bankman. Han är styrelseordförande i Nordea, där finanskoncernen Sampo är största ägare med 21 procent. Wahlroos är i sin tur tredje största ägare i Sampo, och det var han som gjorde koncernen till ägare av det svenska försäkringsbolaget If. Stökig i skolan och alltid i opposition blev Wahlroos vid femton års ålder stalinist. Han avsvor sig dock stalinismen fem år senare efter att ha inlett studier på Svenska handelshögskolan i Helsingfors, där han sedermera också doktorerade. Boken skildrar hur Wahlroos genom sin karriär i finansvärlden lyckades bygga upp sin enorma förmögenhet. En insats på två och en halv miljon kom under ett antal år att tusenfaldigas och Wahlroos började köpa sig in i Sverige, If och Nordea. För en lägenhet i Bünsowska huset på Strandvägen i Stockholm betalade han 36 miljoner kronor. Wahlroos har ett stort nätverk i både Sverige och Finland - i Sverige med bland andra kungen, kungens syskon, Carl Bildt och personer ur svensk högadel samt bank- och näringslivstoppar. Hans framgångar i finansvärlden bygger i hög grad på dessa kontakter. De han tror sig ha nytta av håller han varma, andra ställs åt sidan. Wahlroos föraktar folk som han anser inte är tillräckligt intelligenta. Han är hetlevrad, skriker, avskedar folk på stående fot och anser sig alltid ha rätt. På Sampo talar man inte om "burnout" utan "Björnout". Det är "management by perkele". Björn Wahlroos - från stalinist till Nordens mäktigaste finansman är en rafflande berättelse om en man som de allra flesta i Sverige bara har ytliga kunskaper om, trots att han är en stor maktspelare i landet. Sällan har en makthavare beskrivits så färgstarkt och inträngande. Wahlroos har själv vägrat medverka i boken, och kretsar kring honom, han syster medräknat, har försökt stoppa utgivningen. TUOMO PIETILÄINEN är i dag verksam som journalist på Helsingin Sanomat. Boken, som bygger på ett mycket omfattande researcharbete, kom till under hans tid som gästprofessor i journalistik vid Tammerfors universitet och skrevs tillsammans med ett tjugotal studenter den så kallade Grävgruppen.
431218
Bok:Två nötcreme och en moviebox :  hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige:2007:[Ny utg.]
Av: Hammar, Filip
Av: Wikingsson, Fredrik
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Hylla: Kc.58
Medietyp: Bok
Upplaga: [Ny utg.]
Förlag: Stockholm Bonnier 2007
Resurstyp: Fysiskt material
Författarna, födda 1975 respektive 1973, skriver om Sverige under den tid som sammanföll med deras uppväxt. De menar att vi gick över från ett slags DDR-land till något mer världsvant. De framlägger även teorier om varför sjuttiotalisterna blev som de blev.

 

 

Copyright © AXIELL Sweden 2012 All Rights Reserved. No part of this material may be reproduced or republished without AXIELL Sweden's express consent unless otherwise indicated.

Sommarboken
Var med i Sommarboken för barn och unga på ditt bibliotek!

På flera av biblioteken i Skåne Nordväst ordnas Sommarboken under sommarmånaderna. Reglerna kan skilja sig lite mellan de olika biblioteken, men tanken är densamma - barn och unga lånar och läser böcker på sitt bibliotek över sommarlovet, berättar om dem genom att skriva eller rita, och får en present som tack från sitt bibliotek.

Läs mer om Sommarboken i din kommun här:
Sommarboken på biblioteken i Bjuv
Sommarboken på biblioteken i Helsingborg
Sommarboken på biblioteken i Höganäs
Sommarboken och iRead på biblioteken i Klippan
Sommarboken på biblioteken i Landskrona
Sommarboken på biblioteket i Perstorp
Sommarboken på biblioteken i Ängelholm
Sommarboken på biblioteken i Åstorp
Sommarboken på biblioteken i Örkelljunga

E-böcker - så gör du
Stöter du på problem när du ska låna e-böcker? Gå till vår guide för att få hjälp och tips.

I guiden hittar du uppgifter om vilka program och appar som behövs och en steg-för-steg-guide som beskriver hur du lånar e-böcker till läsplattor, surfplattor, datorer och smartphones.

Guiden E-böcker - så gör du hittar du här.

Bild: Nikkorsnapper/flickr.com

Skrivarverkstad
Perstorps Bibliotek
17 juli - 31 juli

Om du gillar att skriva, kom till biblioteket för att skriva och fika med oss! I sommar anordnar Perstorps bibliotek en skrivarverkstad för dig som är 10 år och uppåt. Det är gratis och du föranmäler dig till biblioteket senast klockan 09:00 samma morgon. Ring: 0435-392 30

Vi träffas följande dagar:

Torsdagen den 10 juli               Klockan 10:00-11:00

Torsdagen den 17 juli               Klockan 10:00-11:00

Torsdagen den 24 juli               Klockan 10:00-11:00

Torsdagen den 31 juli               Klockan 10:00-11:00

Välkomna!

Sommaröppettider
Under sommaren har vi särskilda sommaröppettider på biblioteken.
Tivolikvällar
Tivoliparken i Bjuv
Torsdag 7, 14, och 21 augusti

Det tre första torsdagskvällarna i augusti, (7,14, 21),  anordnar Bjuvs bibliotek, Bjuvs fritidsgårdar och Bjuvs föreningars samorganisation musik- och kulturfestivalen TIVOLIKVÄLLAR i Tivoliparken i Bjuv. Under dessa tre kvällar bjuds alla ungdomar på konserter, kulturupplevelse och andra aktiviteter gratis.

Kom och upplev mångfalden av uppträdande, aktiviteter och människor.

Mango Languages
Lär dig ett nytt språk hemifrån med Mango Languages interaktiva språkkurser.

Lär dig språk direkt via vår hemsida! Som låntagare hos Bibliotek Skåne Nordväst får du tillgång till Mango Languages hela utbud av interaktiva språkkurser.

För att logga in i databasen, gå till vår sida med databaser och klicka på Mango i listan. Skriv in ditt lånekortsnummer i rutan Your card number och klicka på Start learning. Det fungerar endast med de nya Skåne Nordväst-lånekorten.

Mango Languages finns även som app som kan laddas ner till surfplatta eller smartphone här:
Mango Languages för iPhone och iPad
Mango Languages för Android

Mango Languages är en amerikansk tjänst. Deras hemsida är därför på engelska och alla kurserna (utom engelska som andraspråk) kräver kunskaper i engelska.

Här finns kurser i: arabiska, danska, dari, farsi (persiska), finska, franska, grekiska, haitisk kreol, hawaiiska, hebreiska, hindi, holländska, indonesiska, iriska, isländska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, kroatiska, latin, norska, pashto, piratspråk, polska, portugisiska (brasiliansk), ryska, slovakiska, spanska, svenska, tagalog (filippinska), tamil, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, urdu och vietnamesiska.

Här finns också kurser i engelska som andraspråk (English as Second Language, ESL) för personer som talar: arabiska, franska, grekiska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, polska, portugisiska, spanska, turkiska, tyska, ryska och vietnamesiska.

Fler nyheter

Byt lösenord till ditt Adobe-ID!

För att kunna läsa e-böcker från biblioteket måste man ha ett Adobe-ID. Tyvärr har Adobe drabbats av en säkerhetsläcka, och användaruppgifter har läckt ut. Om du är en av de som drabbats har Adobe kontaktat dig via e-mail. Du kan även kontrollera om ditt konto är drabbat på http://adobe.cynic.al/. Om du misstänker att du blivit drabbad rekommenderar vi dig att byta lösenord.
 

Observera att säkerhetsläckan endast rör lösenordet till ditt Adobe-ID, inte lösenordet till ditt lånekort!

 

Här ändrar du lösenordet till ditt Adobe-ID.

 

Här finns mer information från elib, som tillhandahåller e-böckerna.

Problem med utskick via e-post

För närvarande har vi problem med meddelanden som skickas ut från biblioteket via e-post. Detta påverkar t ex reservationsmeddelanden och förvarningar om att lånetiden snart går ut. En del mail levereras inte korrekt, framförallt till hotmailkonton. Felsökning pågår.
 

Om du använder flera olika e-postadresser och vet att reservationsmeddelanden eller förvarningar inte nått fram till dig kan du byta din e-postadress genom att logga in och gå till Mina Sidor. Här kan du också se dina återlämningstider och om du har någon reservation att hämta.

Kalender

Skrivarverkstad på bibblan

torsdag 24 jul
2014-07-24
Klockan: 10:00-11:00
Plats: Perstorps Bibliotek

Om du är 10 år eller äldre och gillar att skriva, kom till biblioteket i sommar för att skriva och fika med oss! Det är såklart gratis. Föranmäl dig till biblioteket senast klockan 09:00 samma morgon. Ring: 0435-392 30


Skrivarverkstad på bibblan

torsdag 31 jul
2014-07-31
Klockan: 10:00-11:00
Plats: Perstorps Bibliotek

Om du är 10 år eller äldre och gillar att skriva, kom till biblioteket i sommar för att skriva och fika med oss! Det är såklart gratis. Föranmäl dig till biblioteket senast klockan 09:00 samma morgon. Ring: 0435-392 30


Tivolikväll

torsdag 07 aug
2014-08-07
Klockan: 17:00
Plats: Tivoliparken i Bjuv

Det tre första torsdagskvällarna i augusti, (7,14, 21),  anordnar Bjuvs bibliotek, Bjuvs fritidsgårdar och Bjuvs föreningars samorganisation musik- och kulturfestivalen TIVOLIKVÄLLAR i Tivoliparken i Bjuv. Under dessa tre kvällar bjuds alla ungdomar på konserter, kulturuppleverlse och andra aktiviteter gratis.

Kom och upplev mångfalden av uppträdande, aktiviteter och människor.


Tivolikväll

torsdag 14 aug
2014-08-14
Klockan: 17:00
Plats: Tivoliparken i Bjuv

Det tre första torsdagskvällarna i augusti, (7,14, 21),  anordnar Bjuvs bibliotek, Bjuvs fritidsgårdar och Bjuvs föreningars samorganisation musik- och kulturfestivalen TIVOLIKVÄLLAR i Tivoliparken i Bjuv. Under dessa tre kvällar bjuds alla ungdomar på konserter, kulturuppleverlse och andra aktiviteter gratis.

Kom och upplev mångfalden av uppträdande, aktiviteter och människor.


Stickcafé

måndag 18 aug
2014-08-18
Klockan: 16:00-19:00
Plats: Biblioteket i Bjuv

Vi handarbetar, pysslar, utbyter ideér, fikar, och hjälper varandra.
Tag med eget handarbete.
Nybörjare och proffs - alla är välkomna.


Visar 1-5 av 373 resultat.
Antal per sida 5
av 75
Gilla oss på facebook