Hoppa till innehåll
Copyright © AXIELL Sweden 2012 All Rights Reserved. No part of this material may be reproduced or republished without AXIELL Sweden's express consent unless otherwise indicated.
Årets bokjuryvinnare
643110
Bok:Barnkolonin:2013
Av: Lundberg Hahn, Kerstin
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: uHc
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
Fjortonårige Joels föräldrar har köpt ett hus på landet för att driva ett pensionat. Från början var det en barnkoloni. Hela familjen flyttar hit. Efter att Joel har hittat ett kranium börjar det ske märkliga saker. Vid flera tillfällen möter han en gammal gubbe som pratar konstigt och det hörs barngråt överallt i huset.
Långt ute på landet ligger ett vandrarhem som en gång var en koloni för fattiga barn. Hit flyttar fjortonåriga Joel. Hans föräldrar ska förverkliga sin dröm om att driva ett pensionat. Men märkliga saker börjar att ske. Spökar det på den gamla barnkolonin, eller håller Joel på att bli galen?
648658
Bok:Cykelmysteriet:2013
Av: Widmark, Martin
Av: Willis, Helena
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hcf
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier Carlsen
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
Den 22:a boken om LasseMajas detektivbyrå. Vinsten i Vallebys cykellopp är en guldmedalj och tiotusen kronor. Deltagarna tar till alla medel för att komma först i mål. Polismästaren blir rejält förvirrad inför prisutdelningen. Tur att Lasse och Maja är med, Lasse som tävlande cyklist och Maja som tränare och observatör.
Nytt fall för LasseMajas detektivbyrå! I Cykelmysteriet utreder Lasse och Maja fula trix under Valleby-loppet - Martin Widmarks favoritdetektiver i högform! Efter mer än 10 år i deckarbranschen har Lasse och Maja skaffat sig stans skarpaste hjärnor. Men deras nya fall - nummer 22 i ordningen - verkar vara extra klurigt: vem har egentligen vunnit stadens cykellopp? Som alltid när Lasse och Maja är i farten blir det roligt, spännande och lättläst! Vallebys cykellopp går av stapeln. Vinnaren av tävlingen får inte bara en guldmedalj utan dessutom 10 000 kronor. När deltagarna intervjuas inför loppet är alla segervissa och när loppet drar igång verkar de inte sky några medel för att nå mållinjen. Men man kan väl inte bete sig hur som helst bara för att vinna? Polismästaren hänger inte med och när priserna ska delas ut blir han rejält förvirrad. Då är det tur att Lasse och Maja är där! Maja som tränare och observatör och Lasse som tävlingscyklist. Tillsammans kan detektivduon lägga ihop två och två... Martin Widmark har förmåga att berätta en historia som är "lättläst, men inte lättlöst!" - vilket varit hans paroll sedan starten av bokserien om LasseMajas detektivbyrå. Språket är enkelt och rakt, men med en välplanerad och finurlig intrig. Ihop med Helena Willis roliga och skruvade bilder - i fortsättningen alltid i färg - blir varje bok i serien ett oemotståndligt läsäventyr. LasseMaja-böckerna toppar ideligen boklistorna och belönas med pris efter pris. Dessutom är böckerna de mest utlånade titlarna på biblioteken.
653939
Bok:Bestar : möt myternas djur:2013
Av: Jäger, Jan
Av: Jäger, Tor
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: uMz
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bergh, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Vad lurar i kung Minos mörka labyrint? Kan man tämja en bevingad häst? Vilken vacker varelse lämnar hjärtformade spår? Svaren på dessa frågor och mycket mer får du veta i denna bok. Läs om de fascinerande och skrämmande varelser som kryper, krälar, flaxar och slingrar sig fram genom myternas värld. Möt den vackra men skygga enhörningen och vidunder som Basilisken en best så avskyvärd att gräset vissnar och vattnet förgiftas där den drar fram. Bekanta dig, på tryggt avstånd, med sjöfararnas största skräck Kraken. Läs om Midgårdsormen som är så stor att den kan slingra sig runt hela jorden och bita sig själv i svansen. Sagor, myter och fantastiska illustrationer! Läs också: Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen. "Varje varelse presenteras med otroligt vackra bilder och text om var man kan hitta dem." Belinda Graham, Tidningen Kulturen, om Lyktgubben, skogsfrun och andra varelser.
640087
Bok:Amulett / Bok 3, Molnsökarna / översättning: Marie Helleday Ekwurtzel:2013
Av: Kibuishi, Kazu
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: uHci
Medietyp: Bok
Typ: Tecknad serie
Förlag: Hegas
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Första svenska upplaga 2011- .
Fantasy möter Manga i äventyrsspäckad serie! En omöjlig resa med faror som lurar överallt. Emily, Navin och deras besättning med motstånds-kämpar hyr ett luftskepp och ger sig av för att söka efter den förlorade staden Celis. De hoppas få hjälp av väktarrådets mäktiga stenväktare. Alledias framtid hänger på att de klarar det, och de har inte mycket tid på sig. Emily måste hitta Celis innan den grymme Älvkungen hittar henne! "Det är en verklig kvalitetsprodukt med vackra dramatiska teckningar och en story som gör att man vill vända blad och läsa vidare. Att man valt en flicka som hjälte känns positivt, men även hennes lillebror utvecklas till en duktig och djärv pilot. Den svenska texten löper smidigt och ligger på förlagets läsnivå 3 - ett språk som ligger ganska nära talspråket." Svante Ors, Bibliotekstjänst nr 5 2013 Hegas böcker - lätta att läsa. Svåra att motstå. Med Hegas nivåer kan läsaren hitta rätt utmaning. Denna bok ligger på nivå 3.
644742
Bok:Tredje tecknet:2013
Av: Angerborn, Ingelin
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Hcg
Medietyp: Bok
Förlag: R&S
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Originalupplaga 2013.
Det hela börjar med att en nyckel inte verkar passa någonstans. Sedan börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner i källaren av sig själv och det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Olivia har märkliga drömmar om nätterna, hon tror att det spökar i lägenheten och allting blir bara mer och mer mystiskt.
"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon." Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi. Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning. Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.
Om frånvarande föräldrar
651753
Av: Lidbeck, Cecilia
647325
Av: Turnage, Sheila
657584
Av: Constable, Cathryn
647721
Av: Walliams, David
660948
Av: Nordin, Magnus
Av: Gabel, Lars
Livet och döden
640068
Bok:Kärleken är starkare än döden : [en sann berättelse]:2013
Av: Sävstam, Malin
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Angående författarens härmed sammanhängande verk se: När livet stannar.
Malin Sävstam förlorade sin man och två av sina barn i tsunamin 2004. Mitt i allt det svarta växer kärleken fram ur vänskapen till en av dem hon får stöd av. Såväl sorgen som kärleken och glädjen är stark.
  Jag smälter in i hans famn och tiden stannar. Trots alla tyger som skiljer oss åt dras vi ihop av en osynlig lian som snor sig flera varv runt omkring oss.  Jag har verkligen dubbla känslor inför vår kontakt och upplever att de mest motsägelsefulla känslor samtidigt fyller mitt hjärta. Hur kan livskraften få vingar mitt i den svartaste av alla raviner? Hur kan ny frisk förälskelse och den värsta av alla sorger gå hand i hand? Hur går man vidare i livet när man har drabbats av en katastrof? Malin Sävstam som förlorade sin man och två av sina barn i tsunamin 2004 fick stöd av vänner och professionella hjälpare under de svarta åren efteråt. Det var betydelsefullt, men kärleken som växte ur vänskapen till en av dessa personer blev ännu viktigare. Malin Sävstams nya bok är en kärleksskildring det slår gnistor om. Men det är också en berättelse om stötestenar på vägen tillbaka till ett fullödigt liv, en undersökning av det egna psyket och en ärlig skildring av svårigheter som kan uppstå i nya familjekonstellationer. Kärleken är starkare än döden är skriven av en författare som är ovanligt bra på att formulera det hon känner. Malins glädje är stark, liksom sorgen och kärleken. Hon identifierar känslorna och kan ge uttryck för dem. Det har hjälpt henne så långt att hon nu kan skriva så här: Idag går mycket av min tid och energi åt att ge plats för tankar som jag tidigare knappt snuddade vid. Det kan till och med vara så enkelt som att jag varje dag sluter mina ögon en liten stund och tackar livet för just ? livet.   "Det är en fantastiskt ärlig kärleksroman Malin har skrivit." Amelia Adamo, M-Magasin
659315
Bok:I kroppen min - vägsjäl:2013
Av: Gidlund, Kristian
Av: Svensson, Emma
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Forum, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
S. [115]-211: I kroppen min : en fotoutställning om Kristian Gidlund / av Emma Svensson.
"Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna havet. Molnen hopar sig. Från och med nu blir allt han skriver korta fragment som han ristar in i tunnans trä." Efter den hyllade debutboken I kroppen min kommer nu Kristian Gidlunds avslutande texter från bloggen med samma namn. Texterna återspeglar Kristians tankar och känslor under de sista sju månaderna av hans liv. Boken innehåller också Emma Svenssons bilder från fotoutställningen om Kristian Gidlund. Han hade ett sjömanshjärta i sitt bröst. Han sökte äventyret. Han älskade livet. Kristian Gidlund, författaren, journalisten och musikern avled den 17 september 2013. Han blev 29 år gammal. "Kristian Gidlund gjorde verkligen skillnad, helt på egen hand. Ingen som hörde hans röst, precisionen och modet i varenda formulering, kunde låta bli att stanna upp, lyssna och långsamt förändras. Han lärde oss att dö men också att leva." Åsa Beckman Dagens Nyheter "När jag läste hans betraktelser ville jag bara dansa i regnet, bada i en ljummen sjö, älska, gråta, skratta, känna, och rida rätt ut i skogen." Sanna Lundell Aftonbladet "Hans lyriska formuleringar blir till trollformler som genererar liv bara man läser dem med tillräcklig intensitet. Naturligtvis är det oerhört tragiskt och tårdrypande. Men här finns också värme och humor som på samma gång balanserar upp tragiken och förstärker den."Norrköpings Tidningar "Han var just så varm, just så orädd, just så klok, just så stark, just så vacker - och omöjlig att inte älska? Den svidande skönheten i de texter han med sån poetisk stringens, och sån osentimental men likafullt hjärtskärande öppenhjärtighet, formulerade." Per Bjurman Aftonbladet "Styrkan i Gidlunds eviga berättande var inte att döden lurade runt hörnet, utan att hans texter genomsyrades av en oerhörd livslust. Han påminde ständigt om att han levt ett rikt liv. "Glöm aldrig det", skrev han i den poetiskt tecknade boken." Sydsvenska Dagbladet "Litteratur kan vara många saker och ibland berör den på ett så enkelt och fascinerande sätt. Upplevelsen blir fysiskt kännbar. Så jag stannar upp en stund extra på vägen hem, för att dra ett andetag. Och tänka på nattviolerna. Blommorna omkring oss. Kristian skrev om att dö, men kastade sken över livet. Och som han gjorde det. Det är hela sanningen." Helsingborgs Dagblad "Jag har fortfarande ett visst problem med en blogg i bokfom, men jag ska inte låta mitt tycke om genren stå i vägen för Gidlunds oerhörda berättartalang. Emma Svenssons bilder ger också en välbehövlig ny dimension." Expressen "Sällan har någons skrivande varit mer meningsfullt än Kristian Gidlunds." ?Östgöta Correspondenten
668705
Bok:Den dolda dörren : om undran inför döden:2014:1. utg.
Av: Wikström, Owe
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Dokc
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. utg.
Förlag: Stockholm : NoK, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Författaren är professor emeritus i religionspsykologi, psykoterapeut och teolog. I den här boken resonerar han kring flera aspekter av döden och visar på olika vägar att möta dödens problem.
Det finns en tystnad kring livets mest fundamentala fråga det faktum att det tar slut. Den dolda dörren visar olika vägar att möta dödens problem. De flesta skräms av tanken på att de om några år inte längre ska leva och mycket finns skrivet om döendet som process.Terminalvården är väl utbyggd, nedbrytandet och smärtsamma avskedstaganden går att förhålla sig till. Men vad gör vi med vår undran eller ångest över dödens innehåll vart vi tar vägen? Owe Wikström resonerar i sin nya bok kring flera aspekter av döden. För den som ibland i vargtimmen vrider sig och inte lyckas undfly frågorna ges här inga svar. Men kanske ord att tänka med. Här kan ni se och höra Owe berätta om boken i UR:s "En bok, en författare".
660907
Bok:Till himlen och tillbaka : en neurokirurgs nära-döden-upplevelse:2014
Av: Alexander, Eben
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Forum, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Neurokirurgen Eben Alexanders åsikt om nära döden-upplevelser hade alltid varit att de var ett spratt som hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress. Så drabbas han 2008 av en bakteriell hjärnhinneinflammation. Under de sju dagar han låg i koma upplevde Alexander att han befann sig i livet efter döden.
Finns det liv efter döden? Tusentals människor har nära-döden-upplevelser även om forskarna hävdar att det är omöjligt. Doktor Eben Alexander var en av de forskarna. Som välrenommerad neurokirurg visste han att nära-döden-upplevelser känns verkliga, men egentligen bara är ett spratt hjärnan spelar oss när den utsätts för extrem stress. En dag i november 2008 drabbades Alexander av en sällsynt bakteriell hjärnhinneinflammation - den del av hjärnan som kontrollerar tankar och känslor, och alltså gör oss mänskliga, slutade helt att fungera. I sju dagar låg han i koma. När läkarna insåg att allt hopp var ute och bestämde sig för att upphöra med den livsuppehållande behandlingen så öppnade han plötsligt ögonen. Han var tillbaka. Det var ett medicinskt mirakel. Men miraklet var egentligen ett annat, för medan hans kropp befann sig i koma reste Alexander bortom vår verklighet och nådde platser som är utom räckhåll för oss levande. Han befann sig i livet efter döden.   I den här fascinerande berättelsen delar Alexander med sig av sina erfarenheter och förklarar varför hjärnan inte kan ha fabricerat hans resa. Följ med in i den andliga världen och ta del av det som händer med oss efter döden! "Boken kommer säkert att bli en klassiker på sitt område." Borås Tidning "En bok fylld av ett ljus och ett hopp bortom död och grav." Hemmets vän "Berättelsen är välöversatt, lättläst, färgrik och livfull. Boken visar hur en nära-döden-upplevelse kan helt förändra personens världsbild." BTJ ?"Upplevelser som handlar om livet efter döden anses ibland som flummiga, men när den amerikanske neurokirurgen Eben Alexander själv hamnade i koma och var på vippen att dö upptäckte han en dold värld bortom denna. Trösterik amerikansk bästsäljare." Metro "Det är en stark upplevelse att läsa boken, för Alexanders erfarenheter bortom döden går så långt och djupt. När han återvänder är hans syn på frågorna om livet, döden och Gud i grunden förändrade. Visserligen arbetar han åter som neurokirurg men nu ser han som sin viktigaste uppgift att föra ut sin nya insikt att vår innersta varelse överlever döden." Borås Tidning
667617
Bok:En trädgård till tröst:2014
Av: Swanberg, Lena Katarina
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Biografier
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier fakta, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Lena-Katarina Swanberg förmedlar i korta texter en uppmaning att inte ge upp när det ofattbara händer och livet rämnar. I trädgården kan man ägna sig åt något hanterligt, litet och konkret. Precis som livet i trädgården går i cirklar, vissnar ner och börjar om gång på gång, har sorgen sin egen tideräkning.
Livet vinner. Glädjen finns. Trots allt. När det ofattbara händer och livet rämnar uppstår en intensiv längtan efter något hanterligt, något litet och konkret. Detta har Lena Katarina Swanberg själv upplevt och skrivit om i denna lite ovanliga trädgårdsbok. "Bokens titel fanns i mitt hjärta långt innan jag hade börjat skriva: En trädgård till tröst . Min steniga jordplätt har hjälpt mig att vända stor sorg i ny livsglädje." Trösten finns i den framväxande trädgården, där tiden går runt, inte framåt. I trädgården vänds misslyckanden till erfarenheter, litenheten blir en tillgång och planer kan alltid ritas om. Det går inte att skynda på glädjen. Precis som livet i trädgården går i cirklar, vissnar ner och börjar om gång på gång, har sorgen sin egen tideräkning.  I korta texter förmedlar Lena Katarina en stilla och stark uppmaning att inte ge upp. Att söka tröst i det lilla, att tänka om och att tveklöst ta emot glädjen när den finns - för det gör den. Kan själv, kan be om hjälp , skriver författaren i förordet. Att tänka så, både i livet och i trädgården har gett henne en ny balans i stället för den som gick förlorad. En mänsklig gemenskap, där vardagsglädjen är en varm famn, mitt i sorgen. Boken är illustrerad med författarens egna foton från hennes trädgård på södra Gotland.
Upptäck naturen
169515
Bok:2007:1. uppl.
Av: Holmberg, Pelle
Av: Eklöf, Marie-Louise
Av: Rehnström, Maj-Britt
Utgivningsår: 2007
Språk: Svenska
Hylla: Uf(x)
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Typ: Ordbok
Förlag: Stockholm : Prisma, 2007 (tr. 2008)
Resurstyp: Fysiskt material
Här får läsaren lära sig hur träden växer och ser ut, hur de skiftar karaktär under årstiderna, vilka djur som lever i dem, om deras historia och kulturhistoria. Även om hur man kan använda trädens blommor och blad, kåda, barr, frön och skott till att göra örtteer, oljor, tinkturer, salvor och fotbad.
Upptäck träden och lär dig att använda dem! Med sitt personliga tilltal beskriver Pelle Holmberg trädens särdrag – deras siluetter, knoppar, blad och frukter. Marie-Louise Eklöf guidar oss i naturens gröna apotek. Tillsammans med Maj-Britt Rehnströms vackra foton blir det en härlig naturupplevelse. Ingen som följer årstidernas växlingar kan undgå att lägga märke till de förvandlingar som våra lövträd genomgår under året – från den skira, andlöst vackra lövsprickningen och de ofta oansenliga blommorna över sommarens fylliga grönska och höstens överväldigande, gnistrande färgprakt till vinterns mörka, kala stammar. Pelle Holmberg och Marie-Louise Eklöf vill med den här boken få oss att öppna ögonen för våra träd – se hur de skiftar karaktär under årstiderna, lägga märke till deras knoppar, skott och frukter och lära oss att använda dem. Pelle berättar om hur träden växer och ser ut men även om deras historia och kulturhistoria: hur de har använts av människan genom tiderna, vilka djur som lever av dem osv. Marie-Louise ger exempel på vilka aktiva läkeämnen som finns i de olika delarna av träden och hur vi kan använda deras blommor och blad, kåda, barr, frön och skott till att göra örtteer, oljor, tinkturer, salvor och härliga fotbad. Boken är rikt illustrerad med Maj-Britt Rehnströms vackra och närgångna foton.
243645
Bok:Konsten att fotografera fåglar och andra djur : [tanken, ljuset, naturen, djuren, hantverket, tekniken, tips, tricks, inspiration]:2013
Av: Östling, Brutus
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
Hylla: Pna
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Norstedt, 2013
Resurstyp: Fysiskt material
Boken riktar sig till den som vill utveckla sitt fotograferande. Råd om hur man skaffar sig den utrustning som passar de egna behoven, hur man får skarpa bilder även i svåra situationer, hur man komponerar effektivt och undviker att missa just de bilder man helst av allt vill ha.
Brutus Östling är en svensk fågelfotograf i världsklass. Hans bilder har tillfört naturfotografin något helt nytt. Med åtta storsäljande fotoböcker bakom sig delar han nu generöst med sig av sina erfarenheter, ger värdefulla tips och handfasta råd. Konsten att fotografera fåglar och andra djur är den kompletta handboken för alla som vill utveckla sitt fotograferande. Här hittar du allt du behöver veta för att förbättra dina bilder maximalt och kunna sälja dem till tidskrifter och magasin. Boken är en genväg till kunskaper det annars skulle ta dig många år att inhämta. Oavsett om du fotograferar fåglar och djur på den egna tomten, i skogen eller reser till andra världsdelar för att fotografera exotiska arter så vill du alltid få så bra bilder som möjligt. Boken ger råd om allt: hur du skaffar dig just den utrustning som bäst passar dina behov, hur du får skarpa bilder även i svåra situationer, av till exempel fåglar i flykt, hur du komponerar effektivt och undviker att missa just de där bilderna du helst av allt vill ha.
620496
Bok:Rundvandringar via Skåneleden:2012:1. uppl.
Av: Hoffmann, Karin
Utgivningsår: 2012
Språk: Svenska
Hylla: Ncba
Medietyp: Bok
Upplaga: 1. uppl.
Förlag: Blentarp : Rundvandringar, 2012
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Överst på omslaget: Rundvandringar - circular walks.
Karin Hoffmann lanserar " rundvandringar Skåneleden" Gör livet lite grönare med en rundvandring! Skåne är himmelriket på jorden! Efter en rundvandring kommer vandraren alltid tillbaka till utgångspunkten. Turförslagen är inte markerade i terrängen (undantaget del av vandring på Skåneleden) vilket tillför ytterligare en dimension till vandringsäventyret. Strövtågen dokumenteras med utförliga vandringsbeskrivningar, kartor med rutterna inritade, gps-koordinater, höjdprofiler och representativa foton. Waypoints och rutter till samtliga strövtåg kan laddas ner kostnadsfritt från hemsidan: http://www.rundvandringar.se Skåneleden är en långled från A-B, dvs. den börjar på ett ställe och slutar på ett annat. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. I terrängen är leden uppmärkt med orange markeringar på träd och stolpar. Region Skåne är huvudman för Skåneleden och kommunerna har skötselansvar. Bokens rundvandringar ingår inte i detta ansvar. Mer info: http:// www.skaneleden.se Vandringsförslagen i denna guide består av utvalda Skåneledsetapper kombinerade med en rundvandring tillbaka till utgångspunkten. Därav är 8 vandringar på kust-kustleden, 8-10 på nord-sydleden, 7 på ås-åsleden och 7 på Österlenleden. Rundorna är i snitt 13,5 km långa. Det unika konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Vissa etapper följer sålunda den orangemarkerade Skåneleden .Strövtågen sker i övrigt på omarkerade färdleder. Boken bjuder på 30 rundvandringar, totalt 410 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Skåne är mångfasetterat vilket upplevs bäst under ett strövtåg. En perfekt rundvandring innehåller glittrande vatten, omväxlande natur i kuperad terräng, något kulturellt intressant och granna vyer från höjdpunkter; allt i en spännande kompott. Det är tilltalande att gå en runda och komma tillbaka till det välkända utan att behöva gå tillbaka i sina egna fotspår. Alla mår bra av att vistas naturen. Naturen ger oss balans i tillvaron. En dag i naturen ger både vila och motion, upplevelser och rekreation, allt på samma gång. Man kan vandra ensam eller i grupp, ta med vänner, familjen eller arbetskamrater. DU blir guiden och ditt resesällskap väljer du själv! Böckerna är således självinstruerande. 210 rundvandringar har dokumenterats genom förlaget vilket motsvarar 2200 km stigar. God tur önskar Karin Hoffmann
240138
Bok:Vilda djur : 100 fantastiska arter och deras läten:2011
Av: Pedersen, Jan
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Ug
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Ström, 2011
Resurstyp: Fysiskt material
Anmärkning: Med ljudeffekter.
»En helt fantastisk bok för hela familjen och alla generationer« SVT Go'Kväll »Julen är räddad!« GÅRD & TORP Efter succén med boken Fågelsång utkommer nu Jan Pedersen med en ny och lika fantastisk ljudbok - denna gång med vilda djur. För djur låter verkligen! Däggdjur, fåglar, grodor och insekter - alla sjunger eller låter för att locka, varna eller skaffa en partner. Några låter vackert, andra är högljudda och somliga har helt osannolika läten. Alla vill de göra sig hörda. I den här boken finns 100 fantastiska djur, alla med sina speciella läten - från våra svenska björnar, vargar och hjortar till djur i andra världsdelar, som tigrar, schimpanser, valar och paradisfåglar. Boken är ovanligt bildrik med över 200 fotografier, varav många är tagna av författaren Jan Pedersen. Han har också själv spelat in en hel del av ljuden medan de andra kommer från forskare över hela världen. Kombinationen bild, text och ljud gör detta till en unik djurbok för hela familjen. Sagt om Vilda djur - 100 fantastiska arter och deras läten »en utmärkt julklapp eller födelsedagspresent« NaturSverige »Grymt snyggt och stilrent och boken lär tilltala djurintresserade i alla åldrar. Precis som med Fågelsång kommer Vilda Djur få en lättåtkomlig plats i bokhyllan då nyttjandevärdet garanterat är stort« IKON 1931 »En bok som passar alla i familjen, den lockar till lärande och är riktigt underhållande« STÅNGMÄRKET »Vilken härlig bok för alla åldrar!« Bibblo.se »en himla bra bok för alla åldrar« Vårt röda rum »En perfekt present till en familj!« Alfredsmamma blogg
668132
Bok:Upplev Sveriges natur : [en guide till naturupplevelser i hela landet]:2014
Av: Emtenäs, Martin
Av: Gustafsson, Mikael
Utgivningsår: 2014
Språk: Svenska
Hylla: Ue
Medietyp: Bok
Förlag: Stockholm : Bonnier fakta, 2014
Resurstyp: Fysiskt material
Marin Emtenäs, programledare för Mitt i naturen i SVT, skildrar här tillsammans med naturfotografen Mikael Gustafsson nästan hundra av Sveriges vackraste naturområden. Bl.a. kan man läsa om gråsälar på Gotska Sandön, fågelsträck på Falsterbonäset och nyfödda fjällrävsungar på Stekenjokks fjällplatå.
En guide till naturupplevelser i hela landet. Programledaren i SVT, Martin Emtenäs och naturfotografen Mikael Gustafsson och bestämde sig för att åka från norr till söder i Sverige för att besöka våra allra mest undersköna naturområden. Och med förenade krafter har de skapat en personlig och faktarik skildring av nästan hundra av våra vackraste naturupplevelser. I den här boken får man ta del av allt Sverige har att erbjuda från de allra mest storslagna landskapsvyerna till naturens särpräglade detaljer. Upplev Sveriges natur som kommit till i ett samarbete med Naturskyddsföreningen är en suverän naturguide - lika njutbar hemma som användbar på resan. Här kan man läsa om och se gråsälarna på Gotska Sandön, följa med in i Trollegaters grottor utanför Rimforsa, ta del av de rödlistade läderbaggarna som bara kan överleva i riktigt gamla ekar - sådana som man kan finna på Hallands väderö eller beskåda de ofantliga fågelsträcken på Falsterbonäset eller de nyfödda fjällrävsungarna på Stekenjokks fjällplatå. Till varje ort finns en faktaruta med uppgifter på hur man tar sig dit, särskilda arter eller djur man ska hålla ögonen på. 10 kr per sålt ex går till Naturskyddsföreningens projekt "Rädda vitryggiga hackspetten".
Grevie & Västra Karup stängt
Bibliotek stängs tillfälligt på Backaskolan & Västra Karups skola

På grund av försämrad luftkvalitet och planerad flytt av verksamhet från Backaskolan till Västra Karups skola
nästa vecka kommer även biblioteken på skolorna att beröras. För mer information klicka här.

Boktipsturné i Helsingborg
Bibliotekets personal tipsar om vårens bästa läsning på ditt bibliotek.

Vi tipsar om ett urval av vårens favoritläsning. Fri entré, kaffe och tilltugg ingår.

Stadsbiblioteket: Söndag 27/4 kl. 14:00

Råå bibliotek: Måndag 28/4 kl. 19:15

Ringstorps bibliotek: Tisdag 29/4 kl. 15:00

Elinebergs bibliotek: Måndag 5/5 kl. 15:00

Rosengårdens bibliotek: Måndag 5/5 kl. 18:00

Ödåkra bibliotek: Tisdag 6/5 kl. 16:00

Rydebäcks bibliotek: Onsdag 7/5 kl. 18:00

Idé A Drottninghög: Onsdag 8/5 kl. 14:00

Laröds bibliotek: Torsdag 8/5 kl. 19:00

Stängt för ventilationsbyte
Klippans Bibliotek
5 maj - 8 juni

Klippans Bibliotek kommer att hålla stängt på grund av ventilationsbyte 5 maj – 8 juni.
Återlämning samt uthämtning av reserverade böcker kan ske i Klippans Konsthall enligt nedan:

5-24 maj: Måndagar kl. 10-19, tisdagar - fredagar kl. 10-16, lördagar kl. 10-13, söndagar kl. 13-16.
Söndagen den 25 maj är Konsthallen öppen kl. 13-19.
Tidningsrummet öppnar kl. 9.00 måndagar-fredagar denna period

26 maj - 8 juni: Måndagar - Tisdagar kl. 13-19, onsdagar kl. 10-16. Torsdagar-Söndagar stängt.
Tidningsrummet öppnar kl. 9.00 måndag-onsdag denna period.

Biblioteken i Ljungbyhed och Östra Ljungby kommer att hålla öppet som vanligt t o m den 25 maj. Därefter sommartider.

 

Personligt ledarskap
Idé A Drottninghög
Onsdag 14 maj klockan 18:00

Torkild Sköld föreläser om hur allting börjar med oss själva. Det handlar om de val vi gör och hur vi gör dem. Lär dig träna på att kunna bemöta såväl med- som motgångar. Torkild ger dig aha-upplevelser, tips och verktyg till att leda dig själv och kunna möta livets möjligheter och utmaningar!

Ingen föranmälan. Fri entré.

Möt Sigge Eklund
Tivolihuset i Höganäs
Tisdag 6 maj klockan 19:30
Möt författaren och TV-producenten Sigge Eklund som i vår är aktuell med sin första roman på sju år, spänningsromanen In i labyrinten som är inspirerad av fallet Madeleine McCann. Tillsammans med Alex Schulman ligger han också bakom podradioprogrammet Alex och Sigges podcast, en av Sveriges största och mest populära. Biljetter 80 kronor, för dig under 25 år, 20 kronor. Förköp på Höganäs Bibliotek 042-33 73 69
Trädgårdsonsdag
Bjuvs bibliotek
Onsdag 14 maj klockan 16:00-19:00

Välkommen till vår traditionella trädgårdsonsdag
Har dina växter blivit för stora i din trädgård? Vill du prova på nya sorter? Perenner, knölar eller lökar.
Besök bibliotekets populära växtbytardag och ta med de växter du vill byta bort.
Trädgårdsmästare Erika Lennartsson från Solliden Trädgård ger tips och råd.
Konstnären Liisa Hägg visar trädgårdskonst.
Tipstävling, hämta tävlingsformuläret på biblioteket. Fina bokpriser.
Vi bjuder på kaffe med dopp.

Författarvecka: Jan Fridegård
Klippans Bibliotek
22-27 april

Under författarveckan vill vi på biblioteket lyfta fram Jan Fridegårds (1897-1968) författarskap.
Det bjuds på många aktiviteter med anknytning till honom hela veckan. Läs mer här!
Arr: Kultur- och fritidsförvaltningen, Avd. Biblioteket.

Fler nyheter

Byt lösenord till ditt Adobe-ID!

För att kunna läsa e-böcker från biblioteket måste man ha ett Adobe-ID. Tyvärr har Adobe drabbats av en säkerhetsläcka, och användaruppgifter har läckt ut. Om du är en av de som drabbats har Adobe kontaktat dig via e-mail. Du kan även kontrollera om ditt konto är drabbat på http://adobe.cynic.al/. Om du misstänker att du blivit drabbad rekommenderar vi dig att byta lösenord.
 

Observera att säkerhetsläckan endast rör lösenordet till ditt Adobe-ID, inte lösenordet till ditt lånekort!

 

Här ändrar du lösenordet till ditt Adobe-ID.

 

Här finns mer information från elib, som tillhandahåller e-böckerna.

Problem med utskick via e-post

För närvarande har vi problem med meddelanden som skickas ut från biblioteket via e-post. Detta påverkar t ex reservationsmeddelanden och förvarningar om att lånetiden snart går ut. En del mail levereras inte korrekt, framförallt till hotmailkonton. Felsökning pågår.
 

Om du använder flera olika e-postadresser och vet att reservationsmeddelanden eller förvarningar inte nått fram till dig kan du byta din e-postadress genom att logga in och gå till Mina Sidor. Här kan du också se dina återlämningstider och om du har någon reservation att hämta.

Kalender

Bokcafé

fredag 25 apr
2014-04-25
Klockan: 10:00
Plats: Svalövs Bibliotek

Vi fikar och pratar om böcker vi läst, böcker vi vill läsa, böcker vi älskar, böcker vi ogillar…
Till varje bokcafé planerar vi in ett lösare tema att associera fritt kring, men sötsakerna står
givetvis i centrum!
Tema: Feel Good
Vilka böcker får dig att må bra?

 


Sjung med ditt barn 8 mån-3 år

fredag 25 apr
2014-04-25
Klockan: 10.00
Plats: Landskrona Stadsbibliotek

Med Helene Skogspil. Vi träffas i sagorummet kl. 10 följande fredagar: 31/1, 14/2, 28/2, 21/3, 28/3, 11/4, 25/4.

Välkomna!


Mat och Prat - bokcirkel på temat klass

torsdag 24 apr
2014-04-24
Klockan: 19:00
Plats: Landskrona Bibliotek

Den 24/4 pratar vi om Henrik Johanssons Av kött och blod och Folke Fridells Hopp-Jerka ur novellsamlingen med samma namn.
Vårens nya bokcirkel tar upp klass i litteraturen. Vi ses på café Ruth Oscars, äter och diskuterar litteratur. Café Ruth Oscars serverar mat till en kostnad av 80 kr (exkl. dryck). Du kan anmäla dig till enstaka träffar eller samtliga. Anmälan: annika.liljengren@landskrona.se, senast måndagen i den veckan bokcirkeln ska ses.
Mat&Prat är ett samarbete mellan stadsbiblioteket, café Ruth Oscars och ABF.
 


Melodikrysset

lördag 26 apr
2014-04-26
Klockan: 9.30
Plats: Landskrona Stadsbibliotek

Melodikryss och frukostbuffé på Ruth Oscars. Dörrarna öppnas kl. 9.30 så att alla hinner ladda sin frukosttallrik innan krysset drar igång på radion kl. 10.00. Talonger och pennor finns på plats.


Äggletardag

lördag 26 apr
2014-04-26
Klockan: 10:00-13:00
Plats: Perstorps Bibliotek

Kom till biblioteket och gå på äggletarjakt. Priser utlovas till alla barn!


Visar 1-5 av 115 resultat.
Antal per sida 5
av 23
Gilla oss på facebook